Juni

 Blauwe bes

  • Habitus: Heester
  • Blad: Groen
  • Bladhoudend: Nee
  • Bloemen: Ja
  • Vrucht: Ja, oogsten Juli t/m September
  • Afmeting:  2 m. hoog
  • Bloeiperiode: Mei-Juni
  • Winterhardheid: Matig winterhard
  • Giftig: Nee
  • Plantadvies:

Blauwe bessen wensen een iets vochtige, zure grond en bij voorkeur een beschutte en zonnige of halfschaduwrijke plaats. Dit heeft te maken met het rijpen van de bessen. Plant de blauwe bes bv. in Vivimus voor zuurminnende planten van DCM Geef hem de ruimte van 1.5 m. want hij kan weinig concurrentie verdragen. Dit komt door dat hij een oppervlakkig wortelgestel heeft en een grote behoefte aan water.

  • Snoeien:

Blauwe bessen kunnen het beste in februari-maart gesnoeid worden Als de vruchtknoppen goed van de bladknoppen te onderscheiden zijn. Zwakke en slechte scheuten worden weggeknipt, evenals kruisende takken. Pas ook één keer in de twee jaar verjongingssnoei toe, om vruchtdracht te stimuleren. Neem dan een derde van de takken weg voor een rijke oogst. (Takken die dat jaar gedragen hebben). Door de heester te verjongen kan de blauwe bes een leven lang meegaan.

  • Bemesten:

Blauwe bes wordt pas bemest na een jaar of drie, dit om verbranding van de wortels tegen te gaan. Bemesten in apri-mei met een organische meststof voor zuurminnende planten. vb. DCM. Voorkom overbemesting.

  • Speciaal:

De blauwe bes is ook geschikt als kuipplant op uw terras (mits u hem vooral in de bloei en in de bessentijd van voldoende water voorziet). Vaccinium corymbosum “Goldtraube” is een ras die geschikt is voor in een pot, omdat hij van nature ‘bossig’ groeit. De blauwe bes is zelfbestuivend, de kleine witte bloemen worden als ze zijn uitgebloeid, grote blauwe, wit berijpte bessen met zeer veel smaak. De blauwe bes is zeer vitaminerijk. De bessen kunnen vers van de plant gegeten worden en zijn ca. een week in de koelkast goed te bewaren. Uiteraard kunt u ook zelf jam, bessensap of zelfs wijn van maken. Ook erg smakelijk, gewoon in een toetje of taart.

Blauwebessentaart Vaccinium corymbosum

Ingrediënten:

  • 150 gram roomboter,
  • 250 gram gezeefde bloem,
  • 150 gram poedersuiker,
  • 100 gram geroosterde hazelnoten,
  • 50 gram geschaafde amandelen,
  • 1 los geklopt ei,
  • geraspte schil van 1 citroen,
  • 1 theelepeltje kaneel,
  • snufje zout,
  • 1 zakje vanillesuiker,
  • 1 zakje bakpoeder,
  • 300 gram bosbessen
  • 4 eetlepels bosbessenjam

Bereiding

  • Kneed de boter, het ei, de suiker, vanillesuiker, citroenschil, de kaneel en het snufje zout door elkaar,
  • kneed er vervolgens de gezeefde bloem en het bakpoeder door,
  • maak de hazelnoten fijn in de blender en kneed ze ook door het deeg, zet het daarna een half uurtje in de koelkast,
  • vervolgens driekwart van het deeg uitrollen met de deegroller tot 1½ cm dikte op een met bloem bestoven aanrecht,
  • bedek de bodem en de zijkanten van een met boter ingevette springvorm van 22 cm met het deeg,
  • doe de bosbessen erin en bestrijk deze met de bosbessenjam, een dun laagje is genoeg,
  • vorm met een deegsnijrollertje reepjes van het resterende deeg en leg ze in een raster op de jam en de rand,
  • bestrijk ze met wat ei en strooi de geschaafde amandelen rond de rand, u kunt ze ook op het raster aanbrengen,
  • bak gedurende 40-45 minuten op ongeveer 190 graden Celsius, klaar!

Dit traditionele Oostenrijkse dessert heeft een licht zoete boterachtige korst, de geroosterde smaak komt uit de hazelnoten.