Blauwe bessen wensen een iets vochtige, zure grond en bij voorkeur een beschutte en zonnige of halfschaduwrijke plaats. Dit heeft te maken met het rijpen van de bessen. Plant de blauwe bes bv. in Vivimus voor zuurminnende planten van DCM Geef hem de ruimte van 1.5 m. want hij kan weinig concurrentie verdragen. Dit komt door dat hij een oppervlakkig wortelgestel heeft en een grote behoefte aan water.
Blauwe bessen kunnen het beste in februari-maart gesnoeid worden Als de vruchtknoppen goed van de bladknoppen te onderscheiden zijn. Zwakke en slechte scheuten worden weggeknipt, evenals kruisende takken. Pas ook één keer in de twee jaar verjongingssnoei toe, om vruchtdracht te stimuleren. Neem dan een derde van de takken weg voor een rijke oogst. (Takken die dat jaar gedragen hebben). Door de heester te verjongen kan de blauwe bes een leven lang meegaan.
Blauwe bes wordt pas bemest na een jaar of drie, dit om verbranding van de wortels tegen te gaan. Bemesten in apri-mei met een organische meststof voor zuurminnende planten. vb. DCM. Voorkom overbemesting.
De blauwe bes is ook geschikt als kuipplant op uw terras (mits u hem vooral in de bloei en in de bessentijd van voldoende water voorziet). Vaccinium corymbosum “Goldtraube” is een ras die geschikt is voor in een pot, omdat hij van nature ‘bossig’ groeit. De blauwe bes is zelfbestuivend, de kleine witte bloemen worden als ze zijn uitgebloeid, grote blauwe, wit berijpte bessen met zeer veel smaak. De blauwe bes is zeer vitaminerijk. De bessen kunnen vers van de plant gegeten worden en zijn ca. een week in de koelkast goed te bewaren. Uiteraard kunt u ook zelf jam, bessensap of zelfs wijn van maken. Ook erg smakelijk, gewoon in een toetje of taart.
Ingrediënten:
Bereiding
Dit traditionele Oostenrijkse dessert heeft een licht zoete boterachtige korst, de geroosterde smaak komt uit de hazelnoten.