· Habitus: Bol gewas

· Blad: Groen

· Bladhoudend: Afhankelijk van de soort

· Bloemen: Ja

· Vruchten: Zaden

· Afmeting: 10 tot 120 cm. hoog

· Bloeiperiode: Juli – september

· Oogsttijd: n.v.t.

· Winterhardheid: weinig tot matig winterhard

· Giftig: Ja

Plantadvies:

Plant Agapanthus africanus aan in voedingsrijke, goed doorlatende grond. Bv. Universele potgrond van DCM vermengd met scherpzand. Geef de Agapanthus een plekje in de zon.

Bemesten:

Tot de bloei hebben Afrikaanse lelies een gemiddelde tot grote behoefte aan voeding, daarna wordt er nog maar weinig bemest. Agapanthus africanus heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Geef daarom eind augustus nog een kleine gift meststof, dit stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.  Bemest  Agapanthus africanus  met organische meststof voor de siertuin. Bv. van DCM

Snoeien:

Snoeien is niet nodig. Na de bloei de oude stengels wegnemen, als men zaadvorming wil voorkomen.

Speciaal:

Afrikaanse lelie is natuurlijk bij uitstek een plant om als blikvanger in potten te planten en de meer winterharde soorten of bladverliezende zijn prachtig voor de bloeiende border. De plant is spectaculair als solitair maar in lange rijen is het effect ook verbluffend mooi. Mooie combinaties zijn te maken met siergrassen en vaste planten. Er zijn tal van cultivars bekend en daar komen er elk jaar nog nieuwe bij. Agapanthus africanus gedijt goed bij droog en warm weer. De bladverliezende Agapanthus is winterhard tot ongeveer vijf graden vorst en zelf tot 10 graden vorst, mits de grond goed afwatert en de plant in het najaar wordt voorzien van een dikke mulchlaag.  De rustperiode in de winter is noodzakelijk voor een goede bloei. Zet Agapanthus africanus voor de winter niet te vroeg naar binnen, vaak is de aarde dan nog vochtig en de temperatuur te hoog en dit zorgt dan weer voor te vroege groei en/of wortelrot.