Alnus glutinosa – Zwarte els

· Habitus: Boom, heester

· Blad: Groen

· Bladhoudend: Nee

· Bloemen: Ja, katjes

· Vruchten: elzenproppen

· Afmeting: 15 tot 20 m. hoog

· Bloeiperiode: januari – februari

· Oogsttijd: n.v.t.

· Winterhardheid: zeer winterhard

· Giftig: Nee (niet eetbaar)

Plantadvies:

Plant Alnus glutinosa aan in voedingsrijke, vochtige, doch goed doorlatende vochtige grond. Bv. Vivimus universeel van DCM. Geef haar een plekje in de zon, lichte schaduw of schaduw.

Bemesten:

Bemest Alnus glutinosa in het voorjaar met organische meststof voor de siertuin. Bv. van DCM.

Snoeien:

Alnus glutinosa kan goed worden gesnoeid. Indien nodig de onderste takken wegnemen om de boom wat op te kronen. De zwarte els kan in de wintermaanden worden geknot of drastisch worden gesnoeid.

Speciaal:

Alnus glutinosa is een inheemse boom die op de duur wel 20 meter hoog kan worden. Hij vormt een onregelmatige, breed kegelvormige kroon. De stam is donker gekleurd. Het groene eironde blad heeft een lengte van 5 tot 10 cm. Van de bloemen vallen alleen de mannelijke katje op (4 tot 5 cm.). Als ze bloeien zijn ze donkergeel van kleur en produceren ze wolken stuifmeel. De vrouwelijke bloeiwijzen zijn klein, opstaand en roodbruin. Daaruit ontwikkelen zich de bekende houtige elzenproppen waarin zich de zaden bevinden. Deze vruchten zijn 2 cm. groot en blijven een groot gedeelte van de winter aan de boom hangen. Zwarte elzen groeien graag in voedselrijke grond die erg vochtig is, langs vijvers en sloten. Ze zijn bestand tegen tijdelijke overstromingen. Ook schaduw wordt goed verdragen.  Alnus glutinosa wordt zeer algemeen gebruikt als vulhout in bossen en singelbeplantingen, als windkering en ook als geschoren haag. De boom kan heel goed worden geknot.