Plant Lavandula angustufolia in doorlatende, matig droge, licht alkalische tuingrond met een gemiddeld gehalte aan voeding. Een plaats in de zon is onontbeerlijk voor een rijke bloei. Lavendel houdt niet van natte voeten. De struiken worden op een onderlinge afstand van 30 cm. geplant. Lavandula stoechas (kuiflavendel) daarentegen houdt van een meer voedzame tuingrond. Deze lavendelsoort is matig winterhard.
Na de bloei mag u uitgebloeide aren direct wegknippen, maar het echte snoeien doet u in maart. Snoei net boven het punt waar de nieuwe groene scheuten zitten. Als u onder de nieuwe scheuten snoeit zal de plant vaak niet meer uitlopen.
Lavendel hoeft u in principe niet te bemesten. Lavendel heeft voor een gezonde groei eens in de twee jaar alleen wat kalk nodig. Het beste tijdstip om kalk aan te brengen is het najaar. Geef L. stoechas in het vroege voorjaar een langzaam werkende meststof.
Met zijn dikke, grijs behaarde blaadjes is lavandula angustifolia een plant die uitermate goed bestand is tegen warmte en droogte. Door zijn grijze kleur is het een opvallende blikvanger tussen andere, over het algemeen groene planten. Op warme zomerdagen verspreidt bloeiende lavendel een heerlijke geur. Vanaf juni/juli verschijnen de, in allerlei kleurende bloemen. Lavendel is te gebruiken als lage haag, blokbeplanting, al dan niet ingesloten in een bv. buxus haag. Ook in de vaste planten border komt Lavendel goed tot z’n recht bv. in combinatie met rozen, of als opvulling van lege plekken. Lavendel is onmisbaar in de vlindertuin en hoort zeker thuis in de kruidentuin. Lavendel is een geweldige plant waarmee je aan een tuin of terras een echte mediterrane uitstraling kunt geven.