Ficus carica  –  Vijg

Habitus: Heester – boom

Blad: Groen

Wintergroen: Nee

Bladhoudend: Nee

Bloemen: Ja

Vruchten: Ja

Afmeting: 4 – 5 m. hoog

Bloeiperiode: juni-oktober

Oogsttijd: Augustus – september

Winterhardheid: Redelijk winterhard

Giftig: Nee

Aanplanten:

Plant de Vijg aan in vruchtbare, goed doorlatende grond. bv. Vivimus universeel van DCM. Geef haar een plaats in de zon of tegen een warme muur aan zodat het in een zeer warme zomer mogelijk is dat de vijgen eetbaar worden.

Bemesten:

Bemesten doe je in het voorjaar met een organische meststof voor tuinplanten. Na  september niet meer mesten, dit is voor de hardheid van de plant.

Snoeien:

Een vijg heeft niet veel snoei nodig. Alleen takken die in de weg zitten moeten worden weggesnoeid. Het snoeien kunt u het beste vroeg in het voorjaar doen voordat de vijg begint uit te lopen. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op.

 

Speciaal:

Ficus carica is een bladverliezende struik of boom die in ons klimaat niet veel hoger wordt dan 5 meter. Het donkergroene blad is handvormig en kan een grootte bereiken van 25 tot 30 cm. De groene vruchten zijn peervormig en als ze rijpen worden ze donker aubergine tot zwart. Oogsten kan men vanaf september – oktober. Vijgen zijn niet alleen lekker maar ook zeer gezond.  Ze bevatten maar liefst 10 soorten vitaminen, 8 mineralen en levert ook veel voedingsvezels op. De stam van Ficus carica is staalgrijs en glad van structuur. Geef haar een plaatsje in de volle grond zodat ze kan uitgroeien tot een kleine boom,of zet haar als blikvanger in een pot op het terras. Hoe kleiner de pot, des te kleiner ze blijft, maar bevordert tevens de vruchtvorming. Ficus carica is een pronkstuk in uw Mediterrane tuin. Een goede winterharde, tot -15°c verdagende Ficus carica is “Brown Turkey”. Tijdens een milde winter met nauwelijks vorst is het mogelijk dat de kleine groene vruchten aan de plant blijven hangen. De zomer daarna zullen deze vruchten uitgroeien tot rijpe vijgen.