Toverhazelaar

  • Habitus: Heester
  • Blad:Groen, bladverliezend in de winter
  • Bloemen: Geel, Oranje, Roodbruin
  • Afmeting: 2 tot 4m. H. ligt aan de soort
  • Bloeiperiode: Van oktober tot maart / april
  • Winterhardheid: Goed winterhard

Plantadvies:

Plant Hamamelis in goed doorlatende zure grond, bv Vivimus voor zuurminnende planten van DCM.
Een beschutte plaats is ideaal, evenals zon,maar enige schaduw wordt goed verdragen.
De Amerikaanse soort Hamamelis virginiana verdraagt diepe schaduw. Zet de struik zo dicht mogelijk bij een raam, zodat men er goed zicht op heeft. Geef hem de ruimte, want hij is het mooist als solitair.

Snoeien:

Heeft de heester eenmaal een beetje volwassen uiterlijk bereikt en is er niet voldoende ruimte beschikbaar, dan bent u gedwongen de snoeischaar ter hand te nemen. En dat is juist de ingreep, waar Hamamelis een broertje dood aan heeft. Niet dat hij het verwijderen van enkele takken niet overleeft, maar mooier wordt de struik er niet van. Te meer, daar nieuwe groei lang op zich laat wachten. In feite is de struik het geschiktst om als solitair te worden geplant. Er moet permanent veel ruimte rond de struik vrij zijn, wil de karakteristieke vorm zichtbaar worden. Een toverhazelaar groeit breed vaasvormig met veel, bijna horizontaal groeiende takken. Soms ontstaan er rechtopgroeiende takken vanuit de onderstam (wilde opslag), die mogen direct het hele seizoen door worden verwijdert.                                                                                                                        Verjongingssnoei is mogelijk, maar verdeel dit over 3 jaar en begin in het midden van de plant. Neem dan ieder jaar een derde van de takken weg en knip de takken op zo’n 40cm. Boven de grond af. Een cm. boven een knop die naar buiten wijst. Snoei na de bloei in maart.

Bemesten:

Bemest de Hamamelis ieder voorjaar met een goede meststof, bv. Organische meststof voor de siertuin van DCM. Na het snoeien extra mesten, voor een snel herstel van de struik.

Speciaal:

Eén van de mooiste winterbloeiers is de toverhazelaar die met een overvloed van gele, rode, witte of roodbruine bloemen minstens een maand lang bloeit en de vorst weerstaat. Door hun bijzondere uiterlijk zijn de bloemen van Hamamelis met geen enkele andere heester te vergelijken.  De bloemblaadjes krullen op bij mist, regen of kou, om zich te beschermen, maar bevriezen niet. Zodra de zon schijnt zullen ze zich weer ontvouwen. De bloemen zitten heel dicht op de takken. Zij worden door de wind bestoven. Het gebrek aan bladeren is hierbij een voordeel.
Er zijn drie soorten Hamamelis: de Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica), de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis), door deze twee te kruisen is er de (Hamamelis x intermedia) ontstaan. Met name de laatste soort is het beste verkrijgbaar.                                                                               De geur van de meeste cultivars, is een uitzonderlijk zoet. Plaats Hamamelis dicht bij een raam en geniet van zijn prachtige bloemkleuren in de winter en van het mooi verkleurende blad in de herfst.