• Habitus: Vaste plant
  • Blad: Groen
  • Bloemen: donkerpaars
  • Afmeting: 60 cm. hoog
  • Bloeiperiode: Oktober t/m april
  • Winterhardheid: Goed winterhard

Plantadvies

Plant Helleborus O. ‘Victoria’ bij voorkeur op een, tegen de wind en de middagzon, beschutte plaats. Ochtendzon is juist goed voor de Helleborus (zodat ze kan drogen). Naarmate de grond vochtiger is, kan de plant wel meer zon verdragen. Helleborus groeit in de meeste gronden. Ze stelt het echter op prijs dat de grond diep bewerkt is en er een flinke hoeveelheid organisch materiaal door de grond gemengd is. (bv. DCM Vivimus universeel) Na het planten de plant goed inwateren en dan een mulchlaag van 2 tot 5 cm aanbrengen.

Snoeien

In de winter, als de bloemen zichtbaar worden, mag u wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen. Eind mei kunnen de bloemen verwijderd worden, dat bevorderd de bloei voor het komende jaar. Laat je de bloemen aan de plant zitten, dan wordt er zaad gevormd. Begin juni is het verstandig om lelijke bladeren van de plant weg te knippen.

Bemesten

In het vroege voorjaar en in het najaar kunt u de Helleborus O. ‘Victoria’ bemesten met organische meststof. (bv. DCM ) Ook een organische mulchlaag doet de plant veel goeds. In zure grond is het wenselijk een beetje kalk toe te voegen.

Speciaal

De Helleborus staat ook bekend als Kerstroos en nieskruid. De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als u een bloem of bladeren afknipt. De plant bloeit vanaf oktober tot april. Het is dus één van de winterbloeiende vaste planten. De intensiteit van de bloemen is afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe kouder, hoe intenser de kleur. Helleborus O. ‘Victoria’ blijft graag op de plek staan, waar hij geplant is.

Een zeer waardevolle plant voor de tuin in de wintermaanden. Een mooie plant om kale plekken op te vullen in schaduwrijke borders of in een pot op het terras. Een in het oog springende plant die bloeit met de mooie donker paarse bloem in een periode dat er qua kleurbeleving in de tuin nog niet veel te genieten valt.