Helleborus foetidus

Stinkend Nieskruid

  • Habitus: Vaste plant
  • Blad: Donkergroen
  • Bladhoudend: Ja
  • Bloemen: Ja
  • Vrucht: Ja
  • Afmeting: 50 cm.
  • Bloeiperiode: Januari t/m April
  • Winterhardheid: Winterhard

Plantadvies:

Plant Helleborus foetidus op een tegen de wind beschutte plaats in de tuin. Deze Helleborus heeft voorkeur voor een voedzame kalkhoudende, niet te droge grond. vb. Vivimus universeel DCM. Werkt dit mengsel goed en diep door het plantgat heen. Helleborus foetidus is een plant die zo ongestoord mogelijk wil blijven en het liefst op de zelfde plaats blijft staan. Geef Helleborus foetidus een plaatsje in de halfschaduw. Het planten kan het best worden gedaan in het najaar.

Snoeien:

Helleborus foetidus hoeft u niet te snoeien. Maar na de bloei verschijnen er vruchtdozen die, als men die tot ontwikkeling laat komen, het einde van de plant kunnen betekenen. Haal deze daarom vroegtijdig weg. Helleborus foetidus zaait zich zeer makkelijk uit. Vies en beschadigt blad moet ook weggehaald worden, dit om ziekten te voorkomen.

Bemesten:

In het vroege voorjaar en in het najaar kunt u de Helleborus foetidus bemesten met organische mest of koemestkorrels vb. van DCM.  Ook een organische mulchlaag doet de plant veel goeds.

Speciaal:

Helleborussen geven samen met de sneeuwklokjes dat eerste lentegevoel als ze eind januari / begin februari in bloei komen. De donkergroene bladeren zijn diep ingesneden en hebben een waaiervorm. De soort Helleborus foetidus ‘Wester flisk’ heeft een donkergroene bladkleur met een purperen gloed. De naam stinkend nieskruid (Helleborus foetidus, waarbij foetidus slechtriekend betekent) doet zijn naam slechts eer aan als u uw neus er bijna insteekt. Het valt dus wel mee met het stinken. De bloemen zijn vrij apart, groen met een roodbruin randje. Na de bloei kan, als u de zaaddozen niet weg haalt, Helleborus foetidus zich massaal uitzaaien. Daarom is stinkend nieskruid zeer geschikt voor de wat wildere natuurtuinen. Deze in de winter bloeiende planten zijn ook zeer geschikt als randbeplanting langs een pad of als border beplanting en leveren ook goede snijbloemen. Als solitair te midden van lagere en later bloeiende beplanting. Voor vakbeplanting word aanbevolen 7 à 9 stuks per m². Helleborus foetidus is een aanrader voor iedere tuin.