Helleborus – Kerstroos
Plant de Helleborus bij voorkeur op een, tegen de wind en de middagzon, beschutte plaats. Ochtendzon is juist goed voor de Helleborus (zodat ze kan drogen). Naarmate de grond vochtiger is, kan de plant wel meer zon verdragen. Helleborussen groeien in de meeste gronden. Ze stellen het echter op prijs dat de grond diep bewerkt is en er een flinke hoeveelheid organisch materiaal door de grond gemengd is. (bv. DCM Vivimus universeel) Na het planten de plant goed inwateren en dan een mulchlaag van 2 tot 5 cm aanbrengen.
In de winter, als de bloemen zichtbaar worden, mag u wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen. Eind mei kunnen de bloemen verwijderd worden, dat bevorderd de bloei voor het komende jaar. Laat je de bloemen aan de plant zitten, dan wordt er zaad gevormd. Begin juni is het verstandig om lelijke bladeren van de plant weg te knippen, het kan bijvoorbeeld aangetast zijn door de zwarte bladvlekkenziekte. Gooi het blad weg om verdere aantasting te voorkomen.
In het vroege voorjaar en in het najaar kunt u de Helleborus bemesten met organische meststof. (bv. DCM ) Ook een organische mulchlaag doet de plant veel goeds. In zure grond is het wenselijk een beetje kalk toe te voegen.
De Helleborus staat ook bekend als Kerstroos en nieskruid. Er zijn wel 20 verschillende soorten Helleborus, waarvan er groenblijvende soorten zijn en bladverliezende soorten. De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als u een bloem of bladeren afknipt. De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april. Het is dus één van de winterbloeiende vaste planten. De plant bloeit met hangende bloemen. De Helleborus blijft graag op de plek staan, waar hij geplant is. Als de Helleborus in de volle grond staat is hij winterhard tot ongeveer -20°C.
De naam nieskruid dankt de plant aan de medicinale toepassing. De gedroogde en tot poeder vermalen wortel zorgt bij opsnuiven ervan dat er flink geniesd moet worden. De wortel is zeer giftig. Door de Grieken werd het wortelpoeder gebruikt bij krankzinnigheid en aanvallen van epilepsie. Laxeermiddelen bevatten nog wel eens bestanddelen van de wortel van het nieskruid.
Een zeer waardevolle plant voor de tuin in de wintermaanden. Een mooie plant om kale plekken op te vullen in schaduwrijke borders of in een pot op het terras. Een in het oog springende plant die bloeit met de mooiste kleur- varianten in een periode dat er qua kleurbeleving in de tuin nog niet veel te genieten valt.