Plant de roos in een ruim uitgegraven plantgat, giet het plantgat vol met Vivimus universele plantaarde. Het veredelingspunt ( waar de groene stelen uit de wortel komen ) moet 5cm. onder het grond oppervlak komen. Dit om bevriezing en uitdroging te voorkomen. Na het planten geregeld water geven. Water geven doet u ’s ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op echt warme dagen geeft u tweemaal per dag water.
Rozen in pot kunnen het hele jaar geplant worden, tenzij vriest.
Een roos moet minimaal 5 uur zon hebben.
Snoeien van grootbloemige-, tros-, en lageheesterrozen doe je eind maart, snoei de takken terug tot 15 cm. boven de grond, boven een naar buiten gericht oog.
Stamrozen snoeien mag kort, z’n 10cm. vanaf de stam. De kroon blijft zo jong en goed in vorm.
Klimrozen snoeien: dmv. dwarstakken terug te snoeien tot één oog ca. 3cm., gesteltakken ongemoeid laten maar wel horizontaal leiden voor meer bloemenpracht.
Voor een goede doorbloei of tweede bloei knipt u de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk af bij het eerstvolgende volledige vijfblad.
Bemesten vanaf maart t/m juli, daarna niet meer, anders gaat de roos te weelderig de winter in. Geef goede rozenmeststof bv. van DCM, voor een sterke roos met mooie gezonde takken en bloemen.
In de winter bemesten met oude stalmest ( in het voorjaar de resten verwijderen ) of koemestkorrels van DCM voor een goede start in het voorjaar.
Voor elke tuin is wel een geschikte roos te vinden. Een roos spreekt tot een ieders verbeelding. Vaak heeft de roos een symbolische waarde en is daarom een hoog gewaardeerd geschenk.
Rozen zijn in de meest fantastische kleuren te verkrijgen, in de mooiste bloemvormen. Snijdt een edelroos en zet hem op het water. Geniet van de heerlijke geur die een roos verspreid op een warme zomeravond. Kortom, een roos is een verrijking voor iedere tuin.