Hartlelie

  • Habitus: Vaste plant
  • Blad: Groen, Blauw, Witbont, Geelbont
  • Bladhoudend: Nee
  • Bloemen: wit, Paars, Lila, Purper
  • Vrucht: Nee
  • Afmeting: 20 cm./100 cm. hoog
  • Bloeiperiode: Juni/September
  • Winterhardheid: Zeer winterhard
 

Plantadvies:

Plant de Hosta in een voedselrijke, goed doorlatende bodem met een hoog humus gehalte. Bv. Vivimus voor zuurminnende planten. (DCM)
De humus zorgt voor een goede structuur (luchtigheid) en een goed ontwikkeld bodemleven.
Een goede bodemstructuur, in combinatie met voldoende meststof en juiste standplaats, houdt water en voedingsstoffen beter vast en bevordert de ontwikkeling van een goed wortelgestel. Halfschaduw is de beste plaats voor een Hosta, hoewel er ook soorten bestaan die in de zon of diepe schaduw gedijen.
 

Snoeien:

Snoeien van een Hosta is niet nodig, het blad sterft voor de winter af. Verwijder het afgestorven blad, nadat het is los gelaten van de plant. In het voorjaar loopt de plant vanzelf weer uit.
 

Bemesten:

Bemest de Hosta met een organische meststof. Bv. Organische meststof van DCM.
De eerste bemesting dient te gebeuren in maart en moet daarna om de zes weken herhaald worden tot half augustus. Naast een juiste standplaats, goede grond en aangepaste bemesting hebben Hosta’s behoefte aan voldoende water. Wanneer een Hosta in volle groei droog komt te staan, is er op het eerste zicht niets aan de hand. Echter ondergronds lijdt de plant en stopt de verdere ontwikkeling. Er kan dan ernstige schade ontstaan. Zelfs in die mate dat de Hosta het volgende seizoen een stuk kleiner zal worden. Ook in pot moet men er op toezien dat de grond permanent goed vochtig blijft.
 

Speciaal:

Hosta is een populaire plant en kan voor diverse doeleinden toegepast worden: als solitair, als randplant, als borderplant en om een heel perk mee te vullen. Hosta’s in een pot op het terras zijn vaak echte blikvangers. Veel rassen zijn pas na een aantal jaren volwassen. Ook het blad wordt na een aantal jaren steeds mooier; speciaal de blauwbladigen zijn in het jeugdstadium vaak nog groenachtig. Hosta’s worden voornamelijk aangeplant voor het mooie blad en niet voor de bloemen. Hosta’s zijn uitstekend te combineren met andere vaste planten.