Cornus (Kornoelje)

  • Habitus: Heester, Kleine boom
  • Blad: Groen
  • Bloemen: (Schutbladeren) Wit, Geelgroen, Roze
  • Vrucht: Eetbare rode vrucht
  • Afmeting: 2 tot 7 m. hoog, 1 tot 5 m. breed
  • Bloeiperiode: April / Juni
  • Winterhardheid: Goed tot zeer winterhar

Plantadvies:

Cornus kousa komt van oorsprong voor in Japan en China, waar hij van nature groeit in bossen of aan de rand ervan. Plant Cornus in een voedselrijke, goed doorlatende grond. De grond moet kalk vrij zijn, bv. Vivimus (DCM) voor zuurminnende planten. Geef Cornus een beschutte, zonnige tot half schaduwrijke standplaats.

Snoeien:

In maart mag het dode hout worden teruggeknipt tot op de levende delen. Daarnaast mogen de Cornus florida soorten in de wintermaanden en de Cornus kousa soorten in juni worden gemodelleerd, maar zo beperkt mogelijk en vooral gericht op het wegknippen van naar binnen groeiende takken.

Bemesten:

Geef Cornus ieder voorjaar organische meststof bv. van DCM. Een dikke mulchlaag zorgt voor bescherming van de wortels en houd uitdroging tegen. Over het algemeen zal het bemesten van de heester ervoor zorgen dat de wortels zich sterker ontwikkelen, het resultaat is een mooie takontwikkeling, gezonde groei en een rijke bloei.

Speciaal:

De grootste sierwaarde van Cornus kousa en Cornus florida zijn de schijnbloemen die bestaan uit vier schutbladeren (of bractee├źn). De bloemen van Cornus kousa verschijnen na het uitlopen van het blad in de maand juni. In de herfst hangt deze Cornus vol vol met framboosachtige, eetbare, bitter smakende vruchten. Cornus florida vindt zijn oorsprong in het oosten van Amerika, bloeit op het kale hout en krijgt in de herfst een gladde rode besvormige vrucht. In het najaar betoverd de Cornus ons met prachtigste herfstkleuren. Wordt de Cornus op een prominente plek aangeplant, dan is het een blikvanger voor de tuin.