Zwarte vlier

  • Habitus: Heester
  • Blad: Zwartpaars, diep ingesneden blad
  • Bladhoudend: Nee
  • Bloemen: Zacht roze, schermvormige bloem
  • Vrucht: Zwarte bessen in trosvorm
  • Afmeting: 4 m. Hoog, 3 m. breed
  • Bloeiperiode: Juni t/m juli
  • Winterhardheid: Zeer winterhard

Plantadvies:

Plant Sambucus nigra ‘Black lace’ in voedzame, goed gedraineerde grond aan. bv.Vivimus universeel van DCM. Deze zwarte vlierbes staat het liefst op een zonnige plaats, maar verdraagt ook schaduw. Het komt de plant ten goede als ze op een zonnige plaats wordt gezet, met name voor de rijping van de vruchten, maar ook voor de mooie diepe donkere kleur van het blad.

Snoeien:

Snoei is noodzakelijk om vorm te geven aan de plant, maar bij deze vlier is snoei ook belangrijk voor het behoud van de zwarte kleur. Vaak snoeien bevorderd de aanmaak van nieuwe twijgen met donker kleurend blad. De vlierstruik vormt knoppen in de late-zomer dus direct na de bloei snoeien. Voor een drastische snoei; laat 6 tot 8 éénjarige, stevige twijgen staan en knip deze terug tot 30 – 50 cm. boven de grond. Deze snoei kan plaatsvinden in de wintermaanden.

Bemesten:

Bemest deze zwarte vlier in het voorjaar met Organische meststof voor de siertuin of koemestkorrels van DCM.

Speciaal:

Aan de vlier worden heel bijzondere krachten toegeschreven. Vroeger plantte men de vlier vlak bij de boerderij, het liefst onder het keukenraam omdat hij bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok de vlier goede geesten aan en was hij een veelzijdig geneesmiddel. De Latijnse naam “Sambucus” zou afgeleid zijn van het Griekse “sambuke” (“fluit”), Tegenwoordig wordt deze vlier aangeplant vanwege zijn diep ingesneden donker zwartpaars gebladerte, haar naar citroen-geurende, roze bloemen en zijn donkere zwartachtig-rode vlierbessen. De vlierbloesems en de -bessen worden gebruikt om heerlijke producten mee te maken. Vlierbloesemthee, fruitige Vlierbessengelei of een mooie Vlierbessenwijn.

Let op! Rauwe bessen zijn niet eetbaar! Ze zijn licht giftig en kunnen leiden tot misselijkheid, diarree en braken.

Deze Sambucus nigra ‘Black lace’ is mooi als achtergrond voor in de bloementuin. Als tuin afscheiding, haag, maar zeker ook als solitair in een grindbed of omsloten door een kleine buxushaag. Sambucus nigra ‘Black lace’ is zeker qua bloem- en blad-kleur een must voor iedere tuin.