Parthenocissus tricuspidata ‘veitchii’ – Japanse wilde wingerd

· Habitus: Klimplant

· Blad: Groen

· Bladhoudend: Nee

· Bloemen: Ja

· Vruchten: Bessen

· Afmeting: 15 tot 20 m. hoog

· Bloeiperiode: Juni – juli

· Oogsttijd: n.v.t.

· Winterhardheid: Goed winterhard

· Giftig: Nee (niet eetbaar)

Plantadvies:

Plant Parthenocissus tricuspidata ‘veitchii’ aan in voedingsrijke, vochtige, doch goed doorlatende vochtige grond. Bv. Vivimus universeel van DCM. Geef deze Wingerd een plekje in de zon, lichte schaduw of schaduw.

Bemesten:

Bemest Parthenocissus tricuspidata ‘veitchii’ in het voorjaar met organische meststof voor de siertuin. Bv. van DCM.

Snoeien:

Parthenocissus tricuspidata ‘veitchii’ heeft geen snoei nodig. Als er toch gesnoeid moet worden doe dit dan in het voorjaar.

Speciaal:

Parthenocissus tricuspidata ‘veitchii’ is een klimplant die vaak wordt toegepast langs pergola’s, als kolom- en gevelbegroeiing. Deze wilde wingerd is bijzonder sterk en zal over het algemeen op elke plek goed groeien. Zowel een schaduw- als een zonzijde wordt verdragen. Bij de aanplant van een jonge plant tegen een gevel moet wel worden gezorgd dat deze voldoende water krijgt. Ook is het verstandig de jonge scheuten in het eerste jaar vast te maken tegen het te begroeien object. Hierna zal de wingerd zelf zijn weg omhoog zoeken. De grote bladeren geven de sierwaarde aan de plant. Deze zijn in de zomer helder groen, maar in de herfst krijgen ze een prachtige die rode of oranjegele kleur. De bloemen zijn klein en onopvallend. De bloemen worden uitbundig bezocht door bijen en hommels. In de herfst, na de bloei, ontstaan groene bessen die verder kleuren naar donkerblauw.