Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ – Kwets

· Habitus: Boom, heester

· Blad: Groen

· Bladhoudend: Nee

· Bloemen: Ja

· Vruchten: ja

· Afmeting: 4 tot 6 m. hoog

· Bloeiperiode: April

· Oogsttijd: Juli – september

· Winterhardheid: Goed winterhard

· Giftig: Nee

Plantadvies:

Plant Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ aan in voedingsrijke, vochtige, doch goed doorlatende vochtige grond. Bv. Vivimus universeel van DCM. Geef deze kwets een plekje in de zon.

Bemesten:

Bemest Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ in het voorjaar met organische meststof voor de siertuin. Bv. van DCM.

Snoeien:

De hoofd snoei van Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ vindt niet plaats in de wintermaanden, omdat de kans op infecties dan het grootst is. De snoei vindt daarom plaats na de bloei of pluktijd.

Speciaal:

Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ is een kleine boom of hoge struik. De kroon heeft een ronde groeivorm. De bloemen zijn wit en de ovale vruchten blauw. Het vruchtvlees is goudgeel, sappig, aromatisch en aangenaam zoet. Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ wordt veel gebruikt als bakpruim voor in de kwetsentaart of pannenkoek, maar is ook erg lekker als gelei. Deze pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel antioxidanten, zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie.
Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ is uitermate geschikt voor kleine tuinen. Landschappelijk toepasbaar en mag niet ontbreken in de boomgaard.