Siergrassen

  • Habitus: Gras
  • Blad: Groen, blauw, geel, rood, bruin.
  • Bloemen: Halmen, pluimen
  • Afmeting: 15 cm. t/m 3.5m.
  • Bloeiperiode: Juni t/m oktober
  • Winterhardheid: Goed winterhard
 

Plantadvies:

Plant grassen aan in voedzame grond bv. Vivimus universeel van DCM. Daarna moeten de grassen het zelf doen en heeft u er bijna geen omkijken meer naar. Geef na het planten rijkelijk water, zorg wel voor een goede afwatering. De meeste grassen verlangen een warme zonnige standplaats, enkele siergrassen verdragen goed schaduw.
 

Snoeien:

De meeste siergrassen zullen in de winter bovengronds afsterven, maar ondergronds prima overleven. In het voorjaar, begin maart kunt u de meeste siergrassen terug knippen tot ca. 10 cm. Let op dat u de nieuwe uitlopers niet afknipt. De soorten die groen blijven plukken we. Dat wil zeggen dat we de afgestorven delen uit de plant trekken of kammen en de groene laten staan. Ook oude bloemhalmen knippen we in het voorjaar terug.
 
 

Bemesten:

De meeste grondsoorten bevatten genoeg voedingstoffen voor de grassen. Alleen bij het aanplanten wat bemesting is voor de meeste grassoorten genoeg. Sommige siergrassen houden helemaal niet van een voedzame grond. Ze krijgen dan te veel blad en kleuren minder in de herfst. De halmen worden zwakker en dreigen te gaan liggen. Zorg dat onkruid zo snel mogelijk wordt verwijderd, als u te lang wacht wordt het steeds moeilijker om het weg te halen. Verwen grassen niet te veel, dan heeft u er geen omkijken naar, alleen genieten.
 

Speciaal:

Siergrassen zijn echte blikvangers in de tuin. Siergrassen zijn overal toe te passen bv. als solitair in het gazon, langs de waterkant, in een pot op het terras, of als groep in de border. Vooral de hogere grassen groeien vaak uit tot grote pollen met sierlijke bloeiaren. Vele soorten krijgen een mooie herfstkleur en blijven in de winter ook mooi om te zien. Grassen voegen veel toe aan een tuin en zorgen voor een indrukwekkend schouwspel.